Baby is wearing a knitted hat with a pom-pom and sitting on a wooden dock by a calm lake

Gura și gâtul sunt principalele căi de acces în corp.

Este important să le menținem sănătoase, deoarece joacă un rol fundamental în procesele de digestie, respirație și în menținerea stării generale de sănătate.

Two young children, both dressed warmly in coats and hats, joyfully embracing and laughing outdoors in a natural setting Two young children, both dressed warmly in coats and hats, joyfully embracing and laughing outdoors in a natural setting

Gura este poarta de intrare în corp

În interiorul gurii, există o diversitate mare de bacterii, virusuri și fungi care formează flora orală sau microbiomul oral. Această comunitate microbiană, deși nu este vizibilă cu ochiul liber sau aproape invizibilă, reprezintă prima linie de apărare a organismului. De fapt, este a doua cea mai mare și diversă floră după flora intestinală. 

Este o comunitate incredibil de complexă: în gură trăiesc aproximativ 770 de specii diferite de bacterii și fungi. În mod normal, aceștia lucrează împreună și formează o barieră de protecție împotriva agenților patogeni. Gura sau cavitatea bucală este esențială pentru înghițire, digestie și vorbire și, alături de cavitatea nazală, joacă un rol esențial în respirație.

Illustration of a human head profile showing the nasal and oral passages highlighted in blue.

Gâtul - important pentru respirație și digestie

Microbiomul gâtului reprezintă un pasaj dublu atât pentru respirație, cât și pentru digestie. Este un gardian important și de încredere împotriva infecțiilor tractului respirator. Starea sa influențează și poate afecta frecvența și gravitatea unor boli precum faringita și amigdalita.

În timp ce microbiomul oral, care are un impact puternic și direct asupra sănătății și stării de bine generale, poate fi implicat în diverse afecțiuni ale gurii, microbiomul faringian este un indicator al sănătății respiratorii și joacă un rol important în sistemul general de apărare imunitar al organismului. Prin urmare, cu siguranță sunteți de acord că merită să susținem atât microbiota orală, cât și microbiota faringiană.

Mother and two children, all wearing coats and scarves, walking hand in hand through a forested area on a cloudy day Mother and two children, all wearing coats and scarves, walking hand in hand through a forested area on a cloudy day

Durerea de gât, de obicei, nu apare singură

Atunci când suntem răciți, deseori avem și dureri în gât. În general, indică o infecție bacteriană sau virală a tractului respirator superior. Este, de departe, cea mai frecventă afecțiune la copiii preșcolari. 

O răceală sau o durere în gât poate afecta copiii mici de până la 6–8 ori pe an, deoarece sistemul lor imun nu este pe deplin dezvoltat, în timp ce adulții, în medie, răcesc de 2–3 ori pe an. Din nefericire, o astfel de infecție se poate răspândi cu ușurință în cadrul comunităților sau al familiilor din cauza contactului apropiat și al spațiilor comune. Și, bineînțeles, durerile de gât adesea nu se manifestă singure: ele sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi febra, tusea, secrețiile nazale, strănutul și, uneori, dificultăți de înghițire. Toate acestea se întâmplă pentru că microbiomul oral și cel faringian nu este în echilibru. 

Ținând cont de faptul că 70% dintre răceli sunt cauzate de virusuri, antibioticele sunt ineficiente, inutile și pot chiar face mai mult rău. Cu toate acestea, dacă medicul vă prescrie un tratament cu antibiotice, vă rugăm să urmați toate instrucțiunile. 

Close-up of a baby lying down, holding a pacifier, with a parent gently touching the baby's head.

Sfaturi practice pentru bebeluși

Pe lângă sfaturile profesionale ale medicului, există câteva măsuri de ameliorare a simptomelor micuțului dumneavoastră, în cazul în care suferă de durere în gât sau de răceală. Deși nu există un leac miraculos, iată câteva lucruri pe care le puteți face.    
 

  • Nu lăsați copilul singur prea mult timp și oferiți-i un sentiment de siguranță mai intens decât de obicei.
  • Ieșiți împreună afară jumătate de oră pe zi. Aerul proaspăt este benefic pentru mucoasele iritate.
  • Odihna este esențială, deoarece somnul este cel mai bun remediu.
  • Aerisiți camera copilului dumneavoastră în mod regulat pentru a menține umiditatea aerului optimă.
  • Dați-i frecvent copilului lichide - apă sau ceai neîndulcit - preferabil la fiecare jumătate de oră. Dacă alăptați, faceți-o mai des. Lichidele ajută la diluarea mucusului și previn deshidratarea organismului, mai ales în caz de febră
  • Asigurați-i micului explorator un mediu călduros pentru a preveni răceala. Asigurați-vă că îmbrăcămintea este adecvată în funcție de condițiile meteorologice și de anotimp, deoarece expunerea la frig poate scădea rezistența mucoaselor la agenții patogeni și poate favoriza apariția răcelii mai rapid.
Mother holding and smiling at her child in an outdoor setting, both dressed warmly in coats and scarves on a cloudy day Mother holding and smiling at her child in an outdoor setting, both dressed warmly in coats and scarves on a cloudy day

Cum să ameliorați simptomele de răceală la copii și adulți

În primul rând, stabiliți dacă este nevoie de ajutor medical. Dacă răciți sau dacă cineva din jurul dumneavoastră este bolnav, încercați să reduceți cât mai mult posibil contactul.

  • Odihna fizică poate fi benefică atât pentru corp, cât și pentru voce. Pentru a respira mai ușor, încercați să stați într-o poziție verticală.
  • Încălziți-vă picioarele: o baie caldă poate fi reconfortantă.
  • Umidificați aerul pentru a evita ca acesta să devină prea uscat.
  • Hidratați-vă și beți și ceaiuri calde - salvia, mușețelul și cimbrul sunt plante medicinale eficiente cu efecte antimicrobiene natural. Preparați-le conform instrucțiunilor și consumați câteva căni pe zi.
  • Consumați supe calde, cum ar fi supa de pui sau supa de legume. Fulgii de ovăz sunt ușor de înghițit și de digerat, fiind o opțiune bună atunci când vă doare gâtul.
  • Asigurați-vă că vă spălați pe mâini frecvent, aruncați șervețelele folosite și separați vesela, prosoapele și periuțele de dinți pentru a menține igiena corespunzătoare. 
  • De la 6 luni, începeți suplimentarea cu BioGaia Pharax, care conține tulpinile de bacterii vii L. reuteri ATCC PTA 5289 și L. reuteri DSM 17938 (Protectis) pentru suplimentarea microbiomului cavității orale și gâtului și vitamina D3, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Sistemul imunitar

Sistemul imunitar

Sănătatea florei intestinale deține un rol cheie în buna funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, primii ani de viață sunt deosebit de importanți, deoarece în această perioadă sistemul imunitar se află în plin proces de constituire și dezvoltare.

Antibioticele la bebeluși

Antibioticele la bebeluși

Dacă un copil suferă de o infecție bacteriană, acesta ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a-și recăpăta sănătatea. În astfel de cazuri este esențial să oferi micuțului organism ajutorul de care are nevoie.